Tuukka on lahjakkain näkemäni nuori kuljettaja pitkään aikaan.

Jyrki Järvilehto

Tuukka Taponen

Olen 15-vuotias lohjalainen poika ja olen  aloittanut kartingin harrastamisen jo 2-vuotiaana. Nuoresta iästäni huolimatta, olen ehtinyt kartuttamaan kokemusta ja menestystä niin kotimaasta kuin kansainvälisistä sarjoista. 

 

2021:

Voitin OK-luokan Maailmanmestaruuden (ensimmäisenä suomalaisena) sekä WSK Open Cup -mestaruuden, ja tietysti Suomen Mestaruuden.

Kauden 2020 parhaat saavutukset:

- Suomen mestari OKJ

- EM-sarjan kolmas OKJ

- MM 2. luokassa OKJ

 

Olen ajanut vuodesta 2018 alkaen Kohtala Sports-tiimissä. Tiimin perustaja ja tallipäällikkö, Jussi Kohtala, on yksi menestyneimmistä suomalaisista karting-ammattilaisista, niin radalla kuin tiimipäällikkönäkin. Jussin sormien kautta mm. Valtteri Bottas nousi menestykseen. Olen oppinut paljon Jussilta ja uskon, että Jussin ja ammattitaitoisen mekaanikkoni tuella pääsemme vielä pitkälle!

Tuukka Taponen

Syntynyt: 2006

Kotipaikka: Lohja

Tiimit:

Suomi: Kohtala Sports

KV: Tony Kart Racing Team

Kerho: Keimolan FK-kerho

Flying Finn Academy-maajoukkueessa vuodesta 2019

Saavutukset:

2017: Suomen Mestari - Raket 95-luokka, Vuoden Junior-kuljettaja / Kartingliitto

2018: SM 3. - OKJ, Vuoden Junior-kuljettaja / AKK

2019: Suomen Mestari - OKJ, EM 4. - OKJ

 

Tulevaisuuden suunnitelmat:

2020: karting - OKJ

2021-2022: karting - OK

2023-2024: Formula 4

2025-2026: FIA F3

2027-2028: FIA F2

2029: F1

D4M_1274.JPG

Tuukan tarina...

Aloitin tosiaan kartingin jo 2-vuotiaana ja ennen varsinaisiin SM-kisoihin pääsyä,voitin Alue-mestareiden Mestaruuden luokissa Cadet, Raket 95 Junior ja Mini60. Näiden lisäksi olen voittanut Kartingliiton Mestaruuden luokissa Cadet, Micro 95 ja Raket 95 sekä Kartingliiton Vuoden Junior Kuljettaja -tittelin. Vuonna 2017 edessä oli ensimmäinen vuosi kun pääsin taistelemaan AKK:n järjestämään Suomen Junior Mestaruus -sarjaan ja voitin heti ensimmäisellä kaudellani SJM-mestaruuden luokassa Raket 95. 


Kaudella 2018 siirryin OKJ-luokkaan, jossa saavutin rookie-kuljettajana SM-pronssia. OKJ-luokan kuljettajat ovat ikäluokassa 12-15 vuotta kun itse olin sarjan nuorimpana vasta 11-vuotias. 

 

Keväällä 2018 AKK valitsi minut Suomen edustajaksi kansainväliseen CIK-FIA Academy Trophy-sarjaan, ainoana suomalaisena kuljettajana. Sarjassa ajettiin yhteensä kolme osakilpailua; Ranskassa, Italiassa sekä Belgiassa. Jokaisessa kilpailussa saavutuksena oli finaalipaikka, mutta parhain menestys tuli viimeisessä Belgian kisassa, jossa sijoitukseni oli 6. Loppusijoitus kyseisessä sarjassa oli 13/52, joka on varsin hyvä saavutus myös sen sarjan nuorimmalle kuljettajalle.

 

Ajoin myös muita kansainvälisiä kilpailuja kaudella 2018. Italian WSK-kilpailuissa irtosi heti finaalipaikka, Ruotsissa kokemusta kartutettiin MM-kilpailussa Kristianstadissa. Osallistuin myös muutamaan kansainväliseen Rotax-kilpailuun. Ruotsissa ajettiin kyseisen luokan Euro Trophy-kilpailu sekä kauden lopulla Rotax Golden Trophy-kilpailu Belgiassa, joka osoitti lopullisesti minun taistelevan kansainvälisellä tasolla voitosta, sillä kotiintuomisena oli tiketti marraskuun lopussa ajettuun Rotax Grand Finals kilpailuun Brasiliaan.


Myös Brasiliassa napattiin finaalipaikka. Erissä taistelin kärkisijoituksista, mutta itse finaaliin jouduin yhden erän kolarin takia lähtemään sen verran kaukaa, että lopputuloksissa olin vasta sijalla 17, 72 maailman parhaan Rotax kuljettajan joukossa. Kaikissa ajamissani kansainvälisissä kilpailuissa ajoin virallisissa harjoituksissa pohja-aikoja ja hyviä eräsijoituksia, mutta rookie-kuljettajana ilman kokemusta oli todella vaikea saada koko kilpailuviikonloppu onnistumaan kunnolla. Kauden päätyttyä minut palkittiin AKK:n Mestareiden illassa Vuoden Junior Kuljettajana.


Kausina 2019-2020 jatkan ajamistani OKJ -luokassa Kohtala Sports-ammattitiimissä, jossa yhteistyö on sujunut hienosti. Ammattitaitoinen mekaanikko sekä Jussi Kohtalan vuosien osaaminen ovat antaneet hyvät eväät edetä kansainvälisellä tasolla kohti huippua. Jatkan AKK Flying Finn Academy Rookies -maajoukkuevalmennuksessa. Maajoukkuetoiminnan kautta olen ollut fyysisesti ja psyykkisesti valmiimpi kuin aikaisempina vuosina. 

 

Tarkoituksenani on ajaa molempina vuosina Suomessa SM-sarja sekä ulkomailla vähintään WSK Super Master-sarja, EM-sarja sekä MM-kilpailu. Mahdollisuuksien mukaan ohjelmassa on myös muita tärkeitä kansainvälisiä kilpailuja. Tulosten ja tavoitteiden saavuttaminen kansainvälisissä kilpailuissa vaatii kilpailujen lisäksi myös erillisiä testileirejä ulkomaille. Tavoitteeksi olen asettanut SM-kullan voittaminen sekä EM- ja MM-mitali kausien 2019-2020 aikana. 

 

Kausille 2019-2020 asetetut tavoitteet ovat osittain jo toteutuneet. Voitin kauden 2019 Suomen Mestaruuden, mutta EM-mitali jäi harmittavan lähelle, sillä olin  EM-sarjan loppupisteissä 4. Huippuhetkeksi EM-sarjassa jäi kauden avausosakilpailu, jossa olin alkuerien paras ja voitin finaalin maagisella 6 sekunnin erolla seuraavaan! MM-kotikisat Alahärmässä on vielä edessä kaudella 2019 ja täytyy muistaa, että koko seuraava kausi on vielä aikaa saavuttaa kaikki OKJ-luokkaan asetetut tavoitteet. 

 

Kausille 2021-2022 on edessä siirtyminen OK-luokkaan. Tavoitteeksi tuolle ajanjaksolle olen asettanut samat kuin OKJ-luokassakin, eli Suomen mestaruuden sekä EM- ja MM-mitalin voittamisen. Jos ura jatkuu nousujohteisena ja tulosta tulee seuraavan neljän kauden aikana kartingissa, niin vuonna 2023 on tarkoitus siirtyä pikkuformuloihin.

 

Kaudesta 2023 eteenpäin on tavoitteena ajaa Formula 4 -, Formula 3 - ja Formula 2 -sarjoja, tehdä tulosta jokaisessa luokassa ja edetä sitä kautta kohti unelmaa, joka on tietysti Formula 1. Lopullinen päämäärä on voittaa Formula-1 Maailmanmestaruus 

 

Terveisin,

Tuukka Taponen